Vertikal talus
Vertikal talus kan opfattes som en klumpfod svarende til bagfoden med rigid equinus og varusfejlstilling - kombineret med luksation mellem talus og naviculare. Luksationen kan ikke umiddelbart reponeres. Foden kan ved første øjekast ligne en "svær" platfod, og først ved undersøgelse af bagfod og forfod hver for sig, bliver fejlstillingen tydelig. Ubehandlet er der tale om en alvorlig fejlstilling, som giver gængefod med caput tali prominerende i fodsålen.
Diagnosen kan være vanskelig at stille, men erkendes klinisk på de typiske fejlstillinger. Rtg-undersøgelse kan ikke anvendes i de første leveår.
Behandlingen foregår i første omgang med seriegipse. Fodstillingerne i gipsene er naturligvis anderledes end ved klumpfod. Efter endt seriegipsning foretages operativ reposition og fiksation af talonaviculærleddet med K-tråde. Hvis bagfoden ikke er korrigeret helt, skal der samtidig opereres for dette - evt. med klassisk bagfodsløsning og i lettere tilfælde med Achillesseneforlængelse.
K-tråden fjernes efter 6 ugers gipsbandagering. Herefter opstartes vedligeholdelsesbehandling med Alfaflex skinner og sko. Fodstillingen er anderledes end ved klumpfod.
Når barnet begynder at ville rejse sig ved møbler, skal der via bandagist arrangeres ankelfodortose (AFO). Barnet skal bruge AFO under belastning i nogle år - ofte op til skolealderen for at sikre mod recidiv.
PDF: Early Results of a New Method of Treatment for Idiopathic Congenital Vertical Talus - Surgical Technique
JBJS: March 2007 - Volume 89 - Issue 2_suppl_1 - p 111-12